Odlučila sam iskoristiti ovu priliku i
upisati tečaj osnova ugostiteljstva i kuharstva. Ugostiteljstvo je bio
besplatan tečaj jer su ga morali proći svi studenti zaposlenici riječkih
studentskih restorana. Sastojao se od nekoliko sati gdje nam je prezentiran
HACCP sustav i odnos prema radu, sigurnost na radu, postavljanje stola i
catering te rad za šankom i konobarenje. Uz stručno vodstvo ekipe SC-a, imali
smo priliku ući u kuhinju restorana Kampus (uz adekvatnu opremu poput nazuvki
za cipele), vidjeti koji su strojevi opasni i što učiniti u slučaju kvara ili
problema, zaći iza šanka i napraviti svatko svoju kavu pomoću aparata, naučiti
kako se pravilno poslužuje gosta i nose tanjuri te koja čaša ide gdje pri
postavljanju stola. Voditelje smjena restorana Kampus i Index „izrešetali“ smo
pitanjima, no oni su nam znali odgovoriti na svako! Iskreno, ostala sam iznenađena
stručnošću i znanjem koje posjeduju „ljudi iz menze“ koje inače viđate za
blagajnom ili u prolazu dok čekate u redu.
Na tečaju kuharstva imali smo bonton za
stolom u uvodnom dijelu, nakon čega smo sljedeći sat obuli nazuvke, stavili
jednokratne kapice za glavu, rukavice i ušli u kuhinju gdje nas je dočekao šef
kuhinje i cijeli tim ljudi koji su odgovorni za naše ručkove i obroke u
restoranu Kampus. Ova dobro uhodana ekipa pokazala nam je kako se pravilno reže
luk i ino povrće, kako pravilno izdinstati taj isti luk i slične zahvate koji su nam potrebni pri gotovo svakom kuhanju. U
šest sastanaka naučili smo kako spremati nekoliko vrsta predjela, glavnog jela
i priloga, juhe i deserata.
Zašto je hrana
u menzi onda često bezukusna?
Zaključila sam kako nije stvar u kuharima
ili njihovoj stručnosti, već u HACCP sustavu. Naime, „The Hazard Analysis and
Critical Control Points System”
kako mu glasi puni naziv, pun je raznih preventivnih ograničenja unutar kuhinje
što se tiče rada osoblja, ali i samih namirnica. Tako naši kuhari ne smiju
koristiti prava jaja radi rizika od salmonele. Jaja dobivaju u tekućem izdanju:
posebno bjelanjak, posebno žumanjak, a posebno mješavinu bjelanjka i žumanjka.
Takav sustav osmišljen je primarno radi prevencije zdravstvenih problema i
trovanja hranom, a pomalo podsjeća na ratno razdoblje i Trumanova jaja. Uz
toliko konzervansa i mjera opreza, nije ni čudo da se studenti žale na česte
želučane probleme i bezukusnost hrane. S druge strane, naši kuhari ne mogu doći
do svog punog sjaja kad nemaju ni namirnice kako spada jer ih NE SMIJU imati.
Zato, dragi studenti Sveučilišta u Rijeci, sljedeći tečaj kuharstva je vaš kako
biste što manje morali ići u menzu, a što više bili sami svoji kuhari!
Podijeli na društvenim mrežama