U Bistrou
Conca d’Oro, jednom od mnogobrojnih ugostiteljskih objekata koji obilježavaju
Tjedan šparoga, predstavljena je prva ovogodišnja Ri gastro manifestacija. Na
održanoj konferenciji za medije sudjelovali su gradonačelnik Rijeke Vojko
Obersnel, direktor
Turističke zajednice grada Rijeke Petar
Škarpa, direktorica Turističke zajednice Općine Viškovo Marina Jurić, koordinatorica projekta
Ri gastro Tatjana Babić Tomić te
chef Andrej Barbieri.

Tjedan šparoga
započeti će 5. travnja Gastro
cooking showom na Korzu ispred Turističkog informativnog centra, u 10.30 sati,
kada će brojni kuhari predstaviti jela sa šparogama, koja će se moći i kušati.
Manifestacija je, kao i uvijek, humanitarnog karaktera, pa će sakupljen novac
od prodanih zalogaja, biti doniran Socijalnoj samoposluzi. Zalogaj će koštati
10 kuna.

Gradonačelnik
Obersnel kazao je kako je ovim manifestacijama, koje su sa svojim održavanjem
započele 2012. godine, pobuđen interes za gastro scenu Rijeke uopće, što
predstavlja i velik turistički doprinos.

Na turistički
aspekt gastro manifestacija osvrnuo se i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, dodavši kako se nada da će
mediteranska kuhinja koja se ovim putem predstavlja, dodatno povećati broj
noćenja i turističkih posjeta u Rijeci i okolici.

Ove godine u
Tjedan šparoga sa tri restorana uključila se i Općina Viškovo. Direktorica Turističke
zajednice Općine Viškovo Marina Jurić
pozvala je sve zainteresirane da produže i do Riječkog prstena uživati u
brojnim vrhunskim delicijama. Jurić je dodala kako je upravo ova manifestacija
izvrstan uvod u predsezonu.

Na
konferenciji je sudjelovao i chef Andrej
Barbieri, koji je okupljene upoznao sa šparogom kao namirnicom te jelima u koje
se ona može uključiti. Dodao je kako ga izuzetno raduje da se šparoga počela
pripremati na kreativnije načine.

„Šparoga je
namirnica koja je vrlo popularna i predstavlja zrcalo regije u kojoj raste, te
se na ovaj način i Rijeka uvrštava na određeno mjesto na gastronomskoj karti
Hrvatske“, zaključio je Barbieri.

U 2016. godini Ri gastro dani održat će
se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica bit će zvijezda u
svojih tjedan dana. Tjedan šparoga održava se od 5. do 12. travnja, a popis
ugostiteljskih objekata koji su uključeni može se pronaći ovdje.

Uz bogate ponude u brojnim restoranima,
Riječani će imat priliku i sami postati majstori u spravljanju šparoga i
ostalih delicija našeg kraja, i to kroz dvije gastro radionice, koje će se
održati 5. i 7. Travnja, u Stanciji Kovačić i restoranu Ronjgi. Uz radionice za
odrasle, u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka, organizira se i
radionica za najmlađe. Informacije o radionicama može se pronaći na Internet
stranici Ri gastro.