U Primorskoj
kašetici skupili su se najzaslužniji za održavanje ovog događaja, a oni su se
složili kako nema boljeg trenutka za detoksikaciju tijela i organa probavnog
trakta nego odabrani poslijeblagdanski period. Koordinatorica programa
Ri-gastro Sanja Krmpotić napomenula je kako je dugogodišnji program Tjedna
šparoga proširen i na druge zdrave samonikle biljke, pa tako novonastali „Rijeka
Detox“ promovira i koprivu, medvjeđi luk, cikoriju i druge namirnice za
vitalnost i bolje zdravlje.
„Gastronomija se
okreće lokalnom i tradicionalnom, a ove biljke polako ulaze i u obiteljske
kuhinje i u ugostiteljsku ponudu, pa se nadamo da će posjetitelji otkriti neka
nova jela“, kazala je Krmpotić, dodavši da savjeti medicinskih eksperata
uključenih u ovu manifestaciju mogu pridonijeti poboljšanju zdravstvene slike
građana.
Dr. sc. Silvija
Zec Sambol, dr. med., čije će se predavanje „Detoks organa po godišnjim dobima“
odviti u utorak, 10. travnja u Gradskoj vijećnici, navela je kako liječnici na
ovu temu mogu doprinijeti u prevenciji bolesti, budući da potiču ljude na promjenu
načina svoje prehrane, posebice nakon zimskog perioda i faze konzumiranja teške
hrane.
Između brojnih događaja,
posebno je izdvojena Zdrava tržnica koja će u subotu, 7. travnja od 9 do 14
sati na Riječkoj tržnici pružiti priliku manjim lokalnim proizvođačima da
predstave zdrave namirnice i na temelju njih nastale proizvode.
Pored besplatnih
predavanja u Gradskoj vijećnici i Zdrave tržnice, program manifestacije „Rijeka
Detox“ dodatno je obogaćen danima detox čajeva u Samovaru, radionicom sirove
hrane u konobi Nebuloza te posebnim pogodnostima i savjetima o detoksu u
bio&bio trgovini.
Nakon „Rijeka
Detoxa“, Ri-gastro program se nastavlja, pa nas u ljetnim mjesecima očekuju i
tjedni posvećeni ostalim namirnicama karakterističnima za ovaj kraj, kao što su
srdele, trešnje i smokve.
Detaljan program
prema kojima će se odvijati predviđene aktivnosti „Rijeka Detoxa“ mogu se
pronaći na www.rigastro.visitrijeka.hr.
Podijeli na društvenim mrežama